Търсене

Сертификат за владеене на български език да се изисква от държавните служители и полицаите, предлагат от "Академика БГ"

Трима учители от Севлиево бяха признати за "будители на бъд

Да се въведе сертификат, удостоверяващ владеенето на български език за държавните служители и полицаите, предлага Евелина Гечева - управител на образователния портал Академика БГ, съобщава radio999bg

Причината да предлагат сертификати за държавните служители е, че много често в книжата им, а и на гишетата в институциите, могат да се видят груби правописни грешки. Полицаите също би трябвало да полагат някакви изпити, най-малкото за да пишат актове на правилен български език, обяснява Гечева. 

Експертът споделя, че младите хора все по-често пишат дните от седмицата и датите с главни букви, което не е правило в българския език, а в английския. Все по-често се забелязва че служители не знаят къде да използват пълен член, имат проблем с двойните съгласни, с употребата на звучни и беззвучни съгласни и не знаят кога се пише "о" или "у", ако са в началото на думата. 

Най-голямото разочарование, което Евелина Гечева е имала при разговори с родители относно грамотността на децата им, било когато родителите смятат, че не е важно владеенето на български език, по-важно било знаенето на английски. „Екипът ни не е срещу чуждоезиковото обучение, напротив, но този, който не знае майчиния си език достатъчно добре, никога няма да стане душевно богат, колкото и чужди езици да научи“, посочва Гечева.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022