Търсене

Тази седмица е кулминацията на честванията на Шипченската епопия (програмата по дни и часове)

Тази седмица е кулминацията на честванията на Шипченската епопия (програмата по дни и часове)

На пресконференция в областната администрация Мария Машева (в средата) представи програмата за честванията на Шипченската епопея, снимка: Областна администрация

Днес областният управител Мария Башева представи  пред журналисти програмата за Националното честване на Шипченската епопея. 

Тържествата ще започнат на 17 август в Габрово с представяне на изложбата „Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“. Откриването е от 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев.

За музикалното оформление ще допринесе оркестър „Възраждане“ - един от най-старите в Молдова, който от създаването си през 1982 г насам съхранява и предава от поколение на поколение българския дух. Музикантите от единствения молдовски духов оркестър, който изпълнява българска музика, ще изпълнят известни маршове и валсове. В програмата са включени и изпълнения на Сергей Беров - бесарабски българин заслужил артист на Молдова.

За събитието от побратимения район Тараклия в Молдова пристига председателят на Районен съвет Тараклия Иван Паслар. Тараклия е известна като регионът, населяван от най-много българи в чужбина, включително и такива, участвали в освобождението на Родината. Заедно с областния управител Мария Башева те ще дадат старт на поредната инициатива, представяща в 18 табла историята на бесарабски българи, жертвали живота си в боевете на Шипка. Преди това изложбата бе експонирана в Народното събрание на Република България.

Ден по-късно, на 18 август, деца и младежи ще се впуснат в традиционното състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Над 100 участници от 4 области ще се впуснат в надпреварата, която е ежегодна част от честванията. По традиция след награждаването е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „Българска история“ - най-посещаваната историческа платформа в България. Срещата е мултимедийната зала на Паметника на свободата, където ще бъде представен образователен филм, посветен на Шипченската епопея. Всички видеа 

На 18 август в 20.40 ч. на площад "Възраждане" в Габрово е тържествената заря.  

В събота, 19 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколския манастир и град Шипка. Походите, инициирани от Ротари клуб, отвеждат на славния връх. Там туристите ще бъдат посрещнати от Националната гвардейска част.

Церемонията по поднасяне на венци и цветя е начален час 11.00, а минути по-късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на Националния паметник-музей „Шипка-Бузлуджа“ „Свобода без граници“. Експозицията ще бъде подредена източно от Паметника на свободата и представя свързващата ниша между Шипка - символа на Свободата, и Космоса. Шепа пръст от свещената земя на върха полита и в Космоса, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно проектът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, отново е наречен с името Шипка. От 1978 г. подвигът на опълченци и воини остава завинаги отбелязан и на космическите карти с името на астероид 2530, наречен Шипка.

На 19 август в 12.00 часа са възстановките на боевете, които ще представи национално дружество "Традиция". Ще бъдат пресъздадени две живи картини - битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „ Опълченците на Шипка“.  

На славния връх ще пристигне и кампанията „Бъди войник“. Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ще представят  въоръжение, комуникационни средства, парашутно оборудване, алпийско оборудване и автомобилна техника.

Седемте символа на Свободата ще обединят различни организации, за да подарят на габровци и гостите на града едно различно и споделено събитие 20 август от 11.00 часа на Градище. Проявата е част от съпътстващите събития на Националното честване на Шипченската епопея. Организатори са Фонадция „ОТ БГ“ съвместно с културни институции от областта и с помощта на Областна администрация- Габрово.

На 21 август от 17:30 в Рерионална библиотека „Априлов-Палаузов“ ще бъде представена книгата на Вера Бонева „Васил Левски: да възкръсне България с пълна свобода“.

В последния ден от Честванията, 25 август от 17:30 в Градинката пред „Глинените гърнета“, в рамките на творческа асамблея „Празнични докосвания в цвят и коприна“, ще се проведат „етири творчески ателиета - рисуване върху коприна, керамика, стъкло и изработка на карнавални маски. В отделен ден ще се проведат и три арт-ателиета в Дневния център за деца и младежи с увреждания. Организатор на проявите е Школа за приложни изкуства - Ива Пенчева.

Областна администрация- Габрово осигурява безплатен транспорт за тържествата за 146-годишнината от Шипченска епопе, чиято кулминация е на 19 август. 

Автобусите ще тръгват от пл. „Възраждане“ в Габрово със следното разписание:

  • За туристическите походи: в 7:00 часа по маршрут пл. „Възраждане“- м. Узана, в 7.15 ч. - пл. „Възраждане“ - Соколски манастир;
  • За тържествата: - в 9:00 часа по маршрут пл. „Възраждане“- вр. Шипка и в 14:00 ч. от вр. Шипка за пл. „Възраждане“.

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!