Търсене

Теодор Георгиев завърши втори в ултра маратона "Балкан Ултра", популярен като един от най-тежките планински маршрути

Севлиево онлайн
Теодор Георгиев завърши втори в ултра маратона

Снимка: Красимир Стефанов, източник: Balkan Ultra 2023

Теодор Георгиев, който е родом от Севлиево, завърши втори в тазгодишното издание на ултра маратона "Балкан Ултра". Това е втори голям успех за ултра маратонеца през тази година след четвъртото място в "Трявна ултра", където пробяга 150 км. 

Тази година се проведе четвъртото издание на "Балкан Ултра" - изпитание от 76 км, добило популярност като един от най-тежките планински маршрути. От 30 стартирали планински бегачи само 12 стигнаха до финала, което прави успеха на Теодор още по-ценен. Той пробяга разстоянието за 15 часа, първият в класирането Здравко Кръстев се справи за 14 часа, 7 минути и 55 секунди. Третият финиширал пристигна с 40 минути след Теодор Георгиев.

Стартът беше даден на поляната пред хижа Плевен малко преди изгрев. Трасето минава през множество стръмни и технични участъци като положителната денивелация се движи от над шест филяди метра. По трасето няма маркировка, бегачите се ориентират с GPS устройства.

След старта от хижа Плевен трасето се изкачва до Млечния чал и продължава на запад по цялото алпийско било през вр. Купена и вр. Амбарица, достигайки х. Добрила. От там по пътеката за рида Сакарица и град Карлово и след изключително продължително спускане се стига града.

Изображение - 12494Трасето от 76 км, източник: Balkan Ultra  

За кратко састезателното трасе минава през Карлово като пресича първия мост и продължава за хижа Равнец. След хижата - по южните склонове на масива Равнец, после следва равна поляна със скала. Следват хижа Васил Левски, хижа Рай, след което маратонците тръгва нагоре по Тарзановата пътека за вр. Ботев. Оттам им предстои дълго билно бягане на изток до х. Тъжа. След хижата се изкачват по тревист склон без ясно изразена пътека до вр. Марагидик. Спускането от върха е изключително предизвикателно и изисква голяма техничност, защото в тъмната част на денонощието е трудно за ориентиране.

След паметника на Цанко Дюстабанов започва спускане до ВЕЦ Видима. Трасето завършва с финално изкачване по рида Корделата до хижа Плевен. 

Форматът на състезанието е единствен по рода си за страната. Подкрепителни пунктове няма, но е разрешена външна помощ на обособените контролни точки, които в по-голямата си част са планински хижи. Хижите са и местата, където бегачите могат да се подслонят, ако времето в планината внезапно се влоши и трябва да преустановят бягането. 

Теодор Георгиев е на 40 г., роден и израсъл в Севлиево, в момента живее и работи в София, в ИТ сферата. Съпругата му също е от Севлиево, двамата имат две деца.

През последните години Теодор участва в редица ултра маратони, в които постига забележителни успехи. През 2020 г. е втори в "Персенк Ултра" (дистанция 110 км). Следващата година е трети в същото състезание, но на дистанция 150 км. Две последователни години е сред първите пет на "Трявна Ултра" - през 2022 г. е втори, тази година - четвърти. Дистанцията на този ултра маратон е 150 км. 

Изображение - 12495Победителите в четвъртото издание на ултра маратона, Теодор Георгиев е първият вляво, снимка: Balkan Ultra  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.