Търсене

Тиквени приказки от захар - Мария Озтюрк и трийсет сладкари-декоратори представят свои проекти в Севлиево

Откриването на изложбата е на 13 октомври от 18.00 часа в сградата на Община Севлиево
Тиквени приказки от захар - Мария Озтюрк и трийсет сладкари-декоратори представят свои проекти в Севлиево

Мария Озтюрк с един от своите шедьоври от захар, снимката е личен архив, източник: БНР

Изключителната шеф Мария Озтюрк и Община Севлиево са домакини на уникалната изложба "Тиквени приказки от захар", която ще бъде открита в рамките на тазгодишния Празник на тиквата в Севлиево.

Изложбата представя български арт-декоратори и сладкари и има само един недостатък - посетителите ще "нахранят" очите си, но няма да могат да опитат от захарните шедьоври, тъй като те не са предназначени за консумация.

За декоратора Мария Озтюрк е писано много, тук припомняме най-важното. Те е наша землячка, родена е в Габрово. Завършва „дърворезба“ в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна, а след това „Скулптура“ във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“.

След дипломирането си известно време преподава „Изобразителни изкуства“ в Габрово, докато се омъжва в Истанбул, където живее и в момента.

Няколко години работи в ателието за Реставрация към един от най-престижните частни университети „Сакъп Сабанджи“, където реставрира картини на световно известни чужди и турски художници от колекцията на едноименният музей. Реставрира и икони от колекцията на Вселенската Патриаршия.

Интересът ѝ към захарното изкуство и декорацията на торти започва преди повече от 16 години, а хобито си превръща в професия. Днес е една от най-добрите в света и споделя опита си като провежда курсове и семинари за украса на торти в цяла Европа и Азия. Снимки на нейни творби са публикувани в едни от най-престижните списания за захарно изкуство в света. Участва вмеждународни захарни колаборации.

През 2017 г. Мария Озтюрк е поканена за член в Националният отбор към Федерацията на готвачите и сладкарите TASFED на Република Турция, където е и единствена чужденка.

От 2017 г. организира и провежда първата и единствена по рода си захарна колаборация ‘’Моята България’’, чиято цел е да популаризира българското захарно изкуство и родните арт декоратори в страната и по света .

От 2018 г. е лицензиран международен съдия от WACS-World Association of Chefs’ Societies .

От 2019 г. журира в международни кулинарни състезания и фестивали.

През 2021 г. Chef Мария Озтюрк основава българско състезание за торти и захарно изкуство „Cake Art Bulgarıa“,  в което кани за журиращи едни от най-популярните световни имена в областта на захарното изкуство.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.