Търсене

В четвъртък ще стане ясно дали и кога ще отворят ресторантите

В четвъртък ще стане ясно дали и кога ще отворят ресторантите

Ресторантите може да отворят, но с условия: да работят с капацитет от 50% и да затварят най-късно в 22,30 ч. вечерта. Това бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Мисли се и за отваряне на магазините в моловете, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове, е поискал премиерът. 

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г., от началото на втория учебен срок, да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. То обаче ще става поетапно и при определена схема. Вече се дискутира, че като начало в клас ще се върнат учениците от 7 и 12 клас, на които предстоят изпити в края на учебната година, а останалите ученици може да се редуват присъствено. Засега министър-председателят е поискал план за връщането на учениците в класните стаи, а окончателното решение ще бъде взето по-късно.

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително едно на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Според него решението да бъдат поставени половината от получените ваксини и било правилно, тъй като в момента има забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители. 

Според информация, разпространена от правителствената пресслужба Борисов, е заявил, че на всеки български гражданин ще бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. Как точно би се случило това, засега не е ясно.

Що се отнася до публикации, в това число и в социалните мрежи, че България е избрала по-голямо количество ваксини на "Астра Зенека", министър Ангелов е нарекъл това "спекулации" и е подчертал, че "това категорично не отговаря на истината“ (според медийни публикации една трета от всички ваксини, които се очаква да получи страната ни са на "Астра Зенека", но препарътът още не е получил одобрение, а според постове в социалните мрежи се разбира, че представителят на компанията за България е майка на евродепутът Ева Майдел, б.р.). 

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, категоричен е министърът на здравеопазването.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!