Търсене

В Етъра показват пушката на Бенковски и възванието за обявяване на Априлското въстание

Севлиево онлайн
В Етъра показват пушката на Бенковски и възванието за обявяване на Априлското въстание

От 1 до 5 март в музейния център на Регионалния музей на открито „Етъра“ ще бъде изложена пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода.

Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители.

Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена.

Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!