Търсене

В Габрово стартират прожекции на най-доброто българско и световно късо кино

В Габрово стартират прожекции на най-доброто българско и световно късо кино

На 11 януари от 18:00 "Кинематограф" стартира прожекции на най-доброто българско и световно късо кино в Габрово, в партньорство с Галерия "Орловска 10", Музея на хумора и сатирата, и с подкрепата на Национален фонд култура, Zoya.bg и Vremetodnes.bg.

Акцентът на програмата е премиерата на филма „Книга за хората“ (2021), дело на режисьора и сценарист Владислав Лаков. Страниците на тази история, които се разгръщат на прага между семплата действителност и магическия реализъм, ще ви пренесат през последната седмица от летния стаж в затънтеното родно село на библиотекарката Славина (Моника Иванова), чиито вяра и идеализъм ще бъдат поставени под сериозно изпитание. Тя ще трябва да се изправи срещу Димитрова (Ирен Кривошиева) – директорката на местната библиотека, която въплъщава в своя образ заслепението и корупцията, както на идеологията, така и на целия бюрократичен механизъм. Филмът е свеж и забавен поглед върху литературата като светиня на индивидуалността и силния характер.

Още пет заглавия ще бъдат представени, сред които филми от България, САЩ, Русия, Израел и Канада. Обединяващият мотив между тях е книгата, но всеки един представя своя прочит върху темата - от романтичната притча, осмисляща живота, през заплетените семейни взаимоотношения в гоненето на литературен успех, до грубата реалност на официалния документ.

Още може да прочетете оттук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.