Търсене

Ваксините срещу грип и Ковид-19 пазят от тежко протичане на заболяването

Ваксините срещу грип и Ковид-19 пазят от тежко протичане на забо

Над половин милион българи са се заразили с Ковид-19 до момента, близо 436 хиляди са излекувани, скрийншот: НЦЗПБ

Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. И срещу двете инфекции има одобрени ваксини, поставянето на които е доброволно и предпазва от тежко протичане на заболяването, а не от заразяване.

Това става ясно от разпространена днес информация от Министерство на здравеопазването, която има за цел да осветли приликите и разликите между двата вида грип. 

Приликите

Сезонният грип и Ковид-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от вируси. Ковид-19 e инфекция с коронавируса SARS-CoV-2, идентифицирана за първи път през 2019 г., а грипът се причинява от инфектиране с различни грипни вируси. Сезонният грип е познат от медицинската наука отдавна. 

Разпространението и на двете инфекции се влияе от спазването на противоепидемични мерки. Физическа дистанция, много добра лична хигиена и честата дезинфекция помагат да се ограничи предаването и на двата вида грип. Препоръчително е носенето и на презпазна маска както за сезонния грип, така и за Ковид, тъй като и двете инфекции се разпространяват по въздушно-капков път.

Разликите

В сравнение със сезонния грип Ковид-19 може да причини по-сериозни усложнения. При коронавирусната инфекция отнема повече време преди заразените да проявят симптоми, а развилите заболяването са заразни по-дълго време.

Симптомите

Някои от симптомите на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания са сходни, заради което е трудно само върху симптоми да се определи какъв е вида на грипа. Затова е необходимо тестването, което има значение за поставянето на диагноза и последващо лечение.

Здравните специалисти са категорични, че човек може да се зарази едновременно с грип и с Ковид-19, както и да развие симптомите на двете заболявания: треска или втрисане, кашлица, задух или затруднено дишане, умора, възпалено гърло, течащ или запушен нос, мускулни болки или болки в тялото, главоболие. 

Промяна или частична загуба на вкус или обоняние е симптом, по-характерен за Ковид-19, но не са изолирани случаите, когато и страдащи от сезонен грип губят обоняние и всукови качества. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!