Търсене

Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието и науката

Севлиево онлайн
Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието и науката

Снимка: Pixabay

"Съвещателният орган към министъра на образованието и науката по въпросите на религията не е провеждал заседания от повече от 3 години. Ключово да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младите хора“ - това каза министърът на образованието и науката  Галин Цоков на среща с ловчанския митрополит Гавриил тази седмица.

Според министър Цоков часовете по религия имат важно значение и е добре добрият опит, създаден по места, да бъде проучван и прилаган.

Представителите на Светия Синод представиха свършеното в областта на образованието и опитът в съвместната им дейност с Община Ловеч. Те представиха и работата по разработването на учебници, които да се използват при избираемите часове в училище, като се ангажираха да представят предложенията за по-широко навлизане на религията в образователната система на вниманието на Народното събрание.

Предметът "религия" и сега се изучава в училище, но като СИП (свободно избираема подготовка) или ЗИП (задължително избираема подготовка). Така е от 2003 г. Дали "вероучение" или "религия" ще стане задължителен предмет, е въпрос на бъдеще. Досегашните опити това да се случи срещаха съпротива както от учители и директори на училища, така и от родителите. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!