Търсене
Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.

Явор Божанков: Бедността е най-страшната форма на геноцид. Правосъдната реформа е първата ни стъпка към нормален живот, категоричен е водачът на листата на „ПП-ДБ“

Предизборен щаб на "Продължаваме промяната-Демократична България", публикува се съгласно договор
Явор Божанков: Бедността е най-страшната форма на геноцид. Правосъдната реформа е първата ни стъпка към нормален живот, категоричен е водачът на листата на „ПП-ДБ“

Явор Божанков, снимка: в. "Банкер"

Корупцията в България не е следствие. Тя е причина. Причина за това българският народ да е подложен на най-страшната форма на геноцид – бедността“. С тези думи Явор Божанков мотивира решението си да влезе в политиката преди 7 години и днес да е водач на листата на коалицията на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Габровска област.

Трябва да е ясна връзката между корупцията и лошата инфраструктура, между корупцията и некачественото здравеопазване, между корупцията и ниските заплати, мизерните пенсии. Ето един пример: финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов беше санкциониран по закона „Магнитски” за отклонени 600 млн. лева данъци. Вместо да бъде похарчен за нови детски болници, за ремонт на училища и в инфраструктура този огромен обществен ресурс най-вероятно е изтекъл към офшорки“, категоричен е 33-годишният юрист.

В интервю за в. „Банкер“ той допусна възможността арестът на строителния бос Велико Желев да е предупреждение към Бойко Борисов. „Очевидно е, че отвън натискът огромен - България най-после да проведена съдебната реформа, да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс. В едно много странно интервю Борисов каза, че е бил подведен за НПК и щял да го подкрепи. А на другия ден пък от прокуратурата обявиха, че това не е много добра идея. Тоест – по това направление вече има открит конфликт. И не е изключено  това да е своеобразно изпращане на сигнал към Борисов“, обясни Божанков. „Защото в крайна сметка на върха на цялата тази строителна пирамида и бутафория стоеше лично Борисов. Аз го помня как крачи пеш по Северната тангента – да я инспектира, както обичаше да казва. И или той е страшно некадърен, защото по време на инспекцията не е установил, че асфалтът го няма. Или, както се казва, е „инспектирал“ поредната схема, на върха на която са били тогава управляващите“, категоричен е 33-годишният юрист.

Според него по отношение на „Хемус“ има нещо още по-притеснително. „При проверките на министър Шишков бяха открити проблеми не само при износващия слой. Вероятно в основата има шлака, т.е. полагани са отпадъци. Това означава, че тази магистрала оттук нататък не подлежи на оправяне, независимо от това колко пъти ще я преасфалтираме и ще правим „ремонт на ремонта“. С две думи – щетите за държавния бюджет и за данъкоплатеца са огромни. Твърде дълго в България тази схема е публично известна и това води до два извода. Първо: мнозинството, което е в основата на днешните скандали, не трябва отново да управлява. Вторият, че съдебната реформа е неизбежна“, твърди Божанков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.