Търсене

За първи път графити в севлиевска галерия, авторът е Генадий Василев

За първи път графити в севлиевска галерия, авторът е Генадий Вас

За първи път в севлиевска галерия бяха показани графити. Техен автор е Генадий Василев, който в петък вечерта откри своята втора самостоятелна изложба. Освен графити, в нея има платна, които трудно могат да се поставят в определена категория. 

Изображение - 1930 Генадий е икономист, но рисува от малък. Всъщност това е доста условно, тъй като Генадий е син на известния художник Васко Василев, което предполага, че момчето още с прохождането си е имало възможност да хване четка и се оцапа с боя. "От малък е непрекъснато край мен", не крие и баща му. А когато поотраснал, започнал да посещава школата за изобразително изкуство, водена от Васко Василев в Детски комплекс. Младият мъж не избрал рисуването за своя професия. Завършил икономика, но страстта към цветовете и рисуваните форми му останала. 

"Започнах с графити, защото при тях провокацията е най-силна. Още повече, че са забранени и трябва да се рисува бързо", споделя през смях Генадий.

Изображение - 1931 Покрай графитите обаче у нещо се засили интереса към тайнственото, мистичното. В картините му има изключителна вглъбеност. Преплитат се митологично образи и сюжети, а мисълта е облечена във формата на цветове, които буквално крещят. Сякаш младият мъж иска да каже: "Спри, помисли, огледай се!". Едно стълпотворение от емоции изригва от платната му, а самият той е на вид толкова спокоен.

Генадий Василев е млад, но негови творби са притежание на частни колекционери в много страни. Това е втората му самостоятелна изложба, но има десетки участия в общи изложби. А това, че е син на Васко Василев не му помага, защото фамилията Василеви носи отговорност, особено, когато си решил да се захванеш с рисуване. 

Изображение - 1932

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!