Търсене

Зеленият сертификат в България отпада от 20 март

Севлиево онлайн
Зеленият сертификат в България отпада от 20 март

В края на март зеленият сертификат у нас ще отпадне, съобщи по-рано днес премиерът Кирил Петков на брифинг. От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията, но това ще става поетапно, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който заедно с министър Асена Сербезова също присъства на пресконференцията.

Става въпрос за отпадане на сертификата за ваксиниране, преболедуване, изследване и антитела като условие за достъп до обществени места на закрито. За пътуване в чужбина обаче сертификатът остава. 

По думите на до. Кунчев облекченията в мерките ще бъдат въведени на три стъпки. Първата ще влезе в сила от 24 февруари и ще дава възможност всеки стопанисващ обществен обект по свое желание да допуска клиенти без зелен сертификат, като той ще остане да важи само за персонала. От същата дата ще се допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи.

Вторият етап, ако всичко върви според прогнозите, ще бъде от 5 март, когато зелените сертификати ще отпаднат за клиентите на всички обществени обекти. От същата дата ще се премахне и тъмночервената зона за пътувания. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция.

От 20 март зеленият сертификат отпада и за персонала на заведенията, и за училищата. „На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи зеленият сертификат важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим“, каза още Кунчев.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!