Търсене

Живот в името на живота - половин век Донка Дончева първа поема рожбите на севлиевци

Севлиево онлайн
Живот в името на живота - половин век Донка Дончева първа поема рожбите на севлиевци

Донка Дончева, снимка: Община Севлиево

Сред болката и радостта на майката и първия писък на малкия човек - това е част от работното ежедневие на Донка Дончева - най-възрастната акушерка в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов".

Един от най-хубавите дни за акушерката е Бабинден, който е нейният и на лекарите акушер-гинеколози професионален празник. Признанието винаги го има, но на този ден вниманието към работата й е по-голямо и повече хора се сещат за жените, които първи са посрещнали рожбите им. 

Традиционния ритуал, при който най-младата акушерка полива вода на най-възрастната, в знак на почит и уважение, но и като израз на приемственост, се състоя и тази година в отделението по акушерство и гинекология на севлиевската болница, само ден след Бабинден. 

Изображение - 13153Както леко се плъзга сапунът, тъй леко да раждат жените, нарича най-опитната акушерка, снимка: Община Севлиево  

Сема Хасанова, на 30 г., изпълни ритуала с поливането на вода на колежката си - най-опитната акушерка Донка Дончева.

Сема е родена в Севлиево, работила е тук и във Варна, след което отново решава да се върне в родния си град, защото "условията в отделението на общинската болница са много по-добри". 

Със сълзи на очи и треперещ от вълнение глас Донка Дончева днес изпълни за последен път ритуала за Бабинден. Тя благодари за привилегията да бъде най-опитната акушерка години наред, пожела на тези след нея да продължат традицията, за да може "в това великолепно отделение да проплачат още много бебета".

Изображение - 13154Завеждащият отделението д-р Петко Дончев с екипа си и част от общинското ръководство, снимка: Община Севлиево  

Ритуалът за Бабинден традиционно е с гости - приятели и спонсори на отделението. Днес там дойдоха кметът Иван Иванов и заместникът му Калина Георгиева, от сдружението на жените "Надежда 2001", представители на местния бизнес. А наричанията от всички бяха за повече бебета и безпроблемно раждане на майките.      

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.