Търсене

4 февруари - Световен ден за борба с рака

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Илюстрация: kardioklinika.ru

 На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - инициатива, стартирала през 2000 г. за привличане на внимание към проблема и насърчаване на мерки за решаването му. 

През 2018 г. 3 млн. души в ЕС са били диагностицирани с рак, а 1,4 млн. души са починали от онкологични заболявания. Това прави рака втората водеща причина за смъртта на хората в ЕС след сърдечно-съдовите заболявания. Във все повече европейски страни ракът е водеща причина за смъртта на хората на възраст между 45 и 64 години. Въпреки това иновативни форми на лечение и по-добър достъп до здравни грижи удължават живота на пациентите с рак.

По данни на Европейския съюз:

  • До 2035 г. се очаква удвояване на случаите на рак
  • Около 40% от хората ще бъде засегнати от болестта в определен момент от живота си
  • Съществуват повече от 200 вида ракови заболявания.               

Четири ключови фактора за намаляване заболеваемостта от рак извеждат от ЕС: профилактика, ранно откриване, диагностика и лечение, подобряване качеството на живот на хора, преборили рака. 

Какво представлява ракът? (източник nutrigen.bg)

Ракът е общ термин за голяма група заболявания, които могат да засегнат всяка част от тялото. Една от основните му характеристики е бързото създаване на анормални клетки, които нарастват извън обичайните им граници и могат да навлязат в съседни части на тялото и да се разпространят в други органи (да метастазират).

В организма има редица гени, важни за правилното функциониране на тялото, които предпазват клетките от увреждане, поправят грешки при нормалната работа на клетката, спомагат за смъртта й, когато вече не е нужна. Ако в тези ключови гени настъпи мутация, те вече не могат да изпълняват нормалните си функции. Клетката започва да расте и да се дели неконтролируемо, обезсмъртява се и така се превръща в ракова.  Трансформацията на нормални клетки в туморни е многоетапен процес, който обикновено прогресира от предраково увреждане до злокачествен тумор. В голяма част от случаите мутациите, водещи до рак, са спонтанни и се дължат на фактори, главно на околната среда. Понякога обаче, тези промени могат да са наследствени, т.е. унаследени са от родител и могат да се предадат в поколението.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!