Търсене

Теч от водопровода - внушения или факти и откъде тече по трасето на източния водопровод

Емилия Димитрова
Теч от водопровода - внушения или факти и откъде тече по трасето на източния водопровод

По данни от общинската администрация 46% от довеждащите водопроводи в община Севлиево са реконструирани, на снимката: подмяна на тръби по източния водопровод

Темата за водата и недостига й отново излиза на дневен ред, но този път не само защото пак сме в предизборна кампания, а и заради продължителното засушаване. Един видеоклип във фейсбук събуди подозрения, че не всичко с реконструкцията на източния водопровод е по правилата.

Видеото е публикувано в профила на кандидата за кмет на "Продължаваме промяната" Богомил Петков. В него Петков обяснява, че е заснел как на няколко места в участък на ремонтни работи, на повърхността избива вода и обяснява, че пречистена питейна вода се излива безконтролно. В текст към записа той казва: "Толкова труд хвърлихме да осигурим финансирането и да започне реконструкцията на водопровода. Днес отидох да видя с очите си докъде е довело едно безхаберно управление".  

Става въпрос за втори етап от първия участък на ремонта, който е преди разклона за с. Търхово, вдясно, обясни Богомил Петков пред "Севлиево онлайн", потърсен за подробности около течовете, които е заснел. 

"Тече там, където сменят стария с нов водопровод. Когато машината е минала да прави просека, багерът е вървял по трасето на водопровода и е натрошил етернитовите тръби, заради което водата изтича. Трябвало е да се упражни по-строг контрол и това нямаше да се случи", каза пред медията той.  

"Севлиево онлайн" потърси за коментар и Община Севлиево, която е възложител на дейностите по реконструкция на водопровода. Оттам са категорични, че във видеото, заснето от Богомил Петков съзнателно се правят внушения за некачествена работа по ремонтирания вече водопрод.

Ето какво написаха до медията: "Във връзка с видеоклип, тиражиран на страницата "Богомил Петков - лицето на промяната", Община Севлиево заявява, че е изнесена невярна информация. Във въпросното видео е показан участък от стария компрометиран водопровод, който е подготвен за ремонт, но е направено внушение, че има спукана тръба и теч от вече ремонтирания участък. Всеизвестно е, че течовете по стария водопровод са много и водят до висок процент загуба на вода. Точно затова беше наложително той да бъде изцяло подменен. Недопустимо е да се внушава, че липсва контрол върху реконструкцията на водопровода, нито е уместно да се правят манипулации във време, когато гражданите са изключително чувствителни заради неудобствата, които понасят заради ремонта на въпросния водопровод".

От Общината обясняват, че общото трасе на всички външни водопроводи, които трябва да бъдат подменени по проекти е 55 344,75 м‘. От тях Община Севлиево вече е ремонтирала 26 327,07 м‘ (48 %) и в момента се извършва ремонт на участък с дължина 6 017,86 м‘ (11 %). Остават за реконструкция 22 999,82 м‘ (41 %), като за тях също има изготвени проекти.

Преди ремонтите загубата на питейна вода е надхвърляла 65%, подчертават от общинската администрация, но след реконструкция дебитът е нараснал, в резултат на което от години в града няма режим на водата. "Очакваме да ни бъдат приведените и останалите 50% от средствата, за да можем да довършим ремонтите", се казва още в отговора до "Севлиево онлайн". 

Що се отнася до мястото, заснето от Богомил Петков, се казва, че "участъкът от видеото попада в Участък № 1 (от т. 570 до т. 700) на технологично обособения етап 2 на проектната реконструкция на Източния водопроводен клон (от ПСПВ – с. Стоките до РВ „Буря – Добромирка), който е стар и е подготвен за ремонтиране" и се добавя: "Не отговаря на истината и твърдението, че севлиевци плащат най-скъпата вода, тъй като цената тук е 2,395 лв./куб.м и е в средния диапазон за страната. В много области водата е много по-скъпа: Русе, Силистра, Стара Загора, Варна, Добрич, Монтана, Плевен, Разград, Хасково, София и много други". 

Между двама от претендентите за кметското място в Севлиево Иван Иванов и Богомил Петков напрежението по темата с водата е очевидно от дълго време, но силно изразено стана в началото на тази година, когато Петков разпространи във фейсбук, че ВиК Габрово ще финансира със свои средства част от втория участък от втория етап на източния довеждащ водопровод. До това решение, написа той тогава, се е стигнало след среща с ръководството на ВиК холдинга, на която е станало ясно, че това е вариантът, приет, след като на срещата не е могло да се постигне съгласие за заем от холдинга, заради отсъствието от нея на представител на Община Севлиево, обясни по-късно Богомил Петков, по това време народен представител от Бургас. 

Информацията, че на среща във ВиК холдинга е взето решението ВиК Габрово да финансира със свои средства част от втория участък от втория етап на източния довеждащ водопровод е фалшива новина, каза няколко дни по-късно пред Общинския съвет кметът на Севлиево Иван Иванов. Според него заем от ВиК холдинга "не е по-добрия вариант, защото заемите от холдинга не са безлихвени и ползването на такъв кредит би довело до увеличение цената на водата". 

Припомняме, че в края на юли т.г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха предионвестиционното проучване за обособената територия, обслужвана от ВиК Габрово. В него за Севлиево са предвидени почти 28.5 млн. лв., а заложените ремонти включват Пречиствателната станция в с. Стоките, вътрешната водопроводна мрежа, реконструкция на част от западния водопровод като се изгради нов успоредно на сега съществуващия и инвестиции в по-ефективно водоснабдяване.

 

 

  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.