Търсене

За първи път на училище: 244 първокласници влизат в клас на 15 септември

Емилия Димитрова
За първи път на училище: 244 първокласници влизат в клас на 15 септември

Директори на училища и детски градини се срещнаха с общинското ръководство преди началото на учебната година, снимка: Община Севлиево

Училищата в община Севлиево са готови за новата учебна година. Това стана ясно на среща между директори на учебни и детски заведения и общинското ръководство.

За учебната 2023/2024 година в училищата и професионалните гимназии на територията на община Севлиево ще се обучават 2867 ученици. Първокласниците са 244. Почти толкова бяха и през миналата година.

В училищата в Севлиево децата за първи клас са 198, в училищата в селата - 39. Най-малко първокласници има в училищата в селата Добромирка и Крамолин - по трима, най-много - 12 деца, са записани в основното училище в с. Шумата. 

И през тази учебна година в училищата в селата ще има маломерни и слети паралелки. Това се налага, когато не може да бъде постигнат норматива от минимум 16 ученици в начален етап и 18 в прогимназиален. За да се разреши съществуването на маломерна или слята паралелка се изисква съгласие от финансиращия орган, което става с решение на Общинския съвет. Такова в края на август т.г. бе взето за осем училища на територията на община Севлиево, едно от които е Професионална гимназия "Марин Попов". 

В училището в с. Крамолин ще има три слети паралелки. В един клас ще учат децата от първи и втори клас, трети и четвърти, пети и шести, маломерна ще е паралелката в седми клас. 

В училището в с. Добромирка ще има две слети паралелки - заедно ще се обучават децата от първи и втори, трети и четвърти клас, останалите три класа - пети, шести и седми ще бъдат в маломерни паралелки. 

В с. Градница ще има седем маломерни паралелки - по една във всеки клас, няма да има слети класове. Същото е разпределението и на децата в основното учлище в с. Душево. 

В с. Шумата ще има четири маломерни паралелки, в Основно училище "Христо Ботев" в Севлиево - три и една в гимназия "Марин Попов". 

Важно е да се отбележи, че училищата с под 80 деца получават допълнително финансиране, което е за сметка на общинския бюджет. В севлиевска община това са училищата в селата Душево и Шумата. С най-малко деца - 23, е училището в с. Крамолин. 

В училището в с. Добромирка са записани 44 ученици, в с. Петко Славейков - 53, в с. Градница - 70.

В детските градини има 1055 деца, от тях 117 са в яслени групи. Малко над 800 са децата, които ходят на детска градина в Севлиево, най-много са в градините "Слънце" и "Пролет". 

В община Севлиево има четири средни училища - двете общински СУ "Васил Левски", което е най-голямото училище в общината с над хиляда ученици и гимназия "Марин Попов", две са държавните гимназии - по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" и по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.