Търсене

Зелените сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни

Зелените сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидн

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от Европейския съюз.

Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Какво се случва с вече издадените сертификати?

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

За ваксинираните с еднодозовата ваксина на Janssen

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно тях бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени.

До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

Има гаранции за подкрепа на засегнатите от ограниченията

На заседание на Националният пандемичен комитет в последния работен ден на миналата седмица заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов запозна членовете на комитета с въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на определени области, както и с постъпили предложения за бъдещо въвеждане на допълнителни мерки на ниво област. Данните бяха събрани от Министерството на здравеопазването заради различните нива на показателите, които се отчитат в регионите на страната. Примери бяха дадени както с 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, със заетостта на болничните легла, така и с заболелите и карантинираните в образователната система.

По време на срещата, която се проведе онлайн, представителите на Министерството на здравеопазването обсъдиха с ресорните министерства прилагането на действащите мерки за подкрепа, чрез които се подпомага дейността на стопанските обекти и социалните структури, засегнати от ограниченията. На заседанието стана ясно, че са осигурени необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка.

Националният пандемичен комитет обсъди и въпроса за изплащането на еднократна добавка от 75 лв. и към пенсиите на българските граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. МТСП и МВнР се ангажираха да проучат възможностите как това да се случи, се казва в прессъобщение, разпространено след заседанието. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.