Търсене

Какво свършиха управляващите в Ница? - Само те знаят

Какво свършиха управляващите в Ница? - Само те знаят

снимка: quickanddirtytips.com

Преди една седмица група от Община Севлиево – 23 общински съветници, четиримата заместник-кметове и секретарят на Общината, се завърнаха от Ница, където, според предварителната информация, ще „обменят добри практики с представители на изпълнителната и законодателната власт в Ница, Франция“.

„По време на планираните работни срещи домакините ще запознаят своите гости с организацията на дейностите и предоставянето на услуги на гражданите в Община Ница, правомощията на местния парламент и взаимодействието му с гражданите, бизнеса и администрацията“, се казва в същото съобщение, изпратено до медиите и публикувано на сайта на Общината на 20 април т.г. – седмица преди отпътуването на 27 април. Според същото съобщение представителите на Община Севлиево ще останат в района на Ница до 30 април т.г.  

След седмица

Седем дни след като се завърнаха от Франция, резултатите от посещението им са тайна. Въпреки ангажимента на председателя на общинския съвет Здравка Лалева до около 3 май да предостави информация за визитата. /б.ред. заради ангажираност, г-жа Лалева не посочи конкретна дата/.

Единственото, което научихме от нея в телефонен разговор бе, че групата от Севлиево е имала

планирани две работни срещи, но се е провела една.

И до последно не са знаели в коя от общините на окръг Ница ще бъде. Срещата не е била в Община Ница, където е имало събитие на високо ниво, обясни Здравка Лалева, но уточни, че е била много полезна и не е изключено да има продължение на създадените контакти. Естествено, че след като от Община Севлиево не оповестиха резултатите от единствената официална среща, която са имали във Франция, липсва информация и за това как са уплътнили времето си в останалите два дни на френската Ривиера.   

Подобно отношение към гражданите на община Севлиево без съмнение е не само

високомерно и непочтително,

то граничи с арогантност и пълно незачитане правото им да бъдат информирани как местната власт ги представлява. Защото откъдето и да погледнем на ситуацията, тя изглежда по един начин - 28 представители на законодателната и изпълнителна власт в Севлиево заминават на гърба на данъкоплатците за три дни в най-скъпия курорт на Френската Ривиера и една седмица отказват да информират обществеността какво са свършили там. 

Освен да кажат какво са постигнали в рамките на единствената си работна среща, съветниците дължат

отчет и за похарчените средства –

като се започне от автобуса, който ги е извозил до летището и обратно, през самолетните билети, настаняването, изхранването, ползването на преводач и не на последно място командировъчните, които ще им бъдат изплатени от бюджета за среща от час-два, на която се предполага, че са обменили добри практики, след което останаха „закотвени“ цели три дни край брега на Средиземно море.  

Между другото, така наречените екскурзии на съветници в Севлиево не са прецедент. Във всеки мандат от последните години общинските съветници си устройват поне по едно пътуване зад граница. Когато не получаваха заплати, казваха, че това е своеобразна компенсация за времето, което отделят за обществена работа. Откакто получават заплати, търсят начин да облекат пътуванията в прилична форма. Общото между визитите в чужбина е, че целта им е мъглява, резултатите – също. Обединява ги и това, че независимо коя партия е на власт, екскурзии се организират и се плащат с народни пари.

Простете, в случая става дума за „добри практики“.  

Емилия Димитрова

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.